Reklama
 
Blog | Matěj Novák

Chca bla, chca sra

Mezi největší literární díla Evžena Tunga se bezesporu řadí básnická sbírka „Chca bla, chca sra“. Prostřednictvím tohoto blogu Vám nabízím malou „ochutnávku“ i s rozborem jednotlivých básní.

ÓDA NA RADOST (HYMNUS)

Ó RADOSTI,
VŠUDE SAMÍ KOSTI
A VNITŘNOSTI.
UŽ MÁME DOSTI
JABLEK ČERVIVOSTI
I PLESNIVOSTI.
BÁSNĚ JSOU NAŠE CTNOSTI,
VE SPANILOSTI,
NEVINNOSTI
I V OPILOSTI.
K VELKÉ ZLOSTI
OPILCI PROSTÍ
I SPROSTÍ
SE POSTÍ.
V PODOBNOSTI
HOSTÍ
HOSTI
NEJVYŠŠÍ HODNOSTI.
PODROBNOSTI
O NEPŘESNOSTI
V INFORMOVANOSTI
O NEZAMĚSTNANOSTI.
A DOSTI!

V první části této básně poukazuje autor na těžký život člověčí v našem nedobrém světě, plném zlosti, byrokracie, lži a nenávisti. Také nelibě nese nestálost darů Matky přírody, zejména malvic. Zároveň ale vyjadřuje vůli tvořit dobré, tedy psát poezii, která má, podle Tunga, lidem pomáhat v jejich cestě, ať už vede kamkoli.
Druhá část, respektive její význam a hlubší filozofický smysl, zůstává tak trochu záhadou pro všechny odborníky. Obecně se má za to, že vznikla při finanční krizi autora. Ten byl zjevně nucen delší dobu abstinovat a neblahý vliv této doby se na něm podepsal. Život chudého studenta, který nemá na alkohol, je zde líčen v kontrastu zhýřilého jednání vládnoucích vrstev (nejvyšší hodnosti), které vykořisťují ostatní a ještě dělají, že neví, která bije.

BÁSEŇ O NIČEM

K NAŠÍ NELIBOSTI
NÁS OKOLNOSTI
ZAVEDLI DO MÍSTNOSTI,
KDE O VELIKOSTI
HARDOVO NOHOU SMRADLAVOSTI
NEBYLY POCHYBNOSTI.

Autentická výpověď autora. Nemám co dodat.

SLAVNOSTI SNĚŽENEK

PŘI SLAVNOSTI
DOŠLO K NÁSILNOSTI!
PŘI NÍZKÉ VIDITELNOSTI
NABÍZEL SLADKOSTI
ZA OPLZLOSTI.
VE CHVÍLI NEPOZORNOSTI
PAK VE VELKÉ RYCHLOSTI
A ZA MOHUTNÉ HLASITOSTI,
ZE ZOUFALOSTI
PROVÁDĚL TROUFALOSTI
NA JEJÍ POČESTNOSTI.

V této básni je mnoho nejasností. Předně nevíme jestli se zmiňovaná se zmiňovaným sbližovala dobrovolně. Ale vzhledem k tomu, že si nechala zaplatit sladkostmi, tak asi ano. O věku dívky také není v tomto díle zmínka, jednalo-li se o zletilou, jak předpokládám, pak je vše v pořádku. Další rozbor básně nám přiblíží podobu dívky. Vzhledem k tomu, že jednal ze zoufalosti, jak uvádí autor, pak byla ošklivá jako noc. Další nejistá věc je doba, kdy se tento příběh odehrává. Zdálo by se, že večer (při nízké viditelnosti), ale co když byla mlha nebo mu svítilo do očí slunce? Také není vůbec jasné, jestli násilnost z prvního verše se vztahuje na následnou událost. Případné další nejasnosti se pokusím osvětlit v reakcích…z toho plyne – klidně se ptejte.

MY

NAŠE VĚDOMOSTI
A ZNALOSTI
SVĚDČÍ O DOKONALOSTI
A MNOHOSTRANOSTI,
NAŠÍ VÝRAZNOSTI,
VÝŘEČNOSTI,
PLODNOSTI,
A ÚSPĚŠNOSTI.
SE SVĚDOMITOSTÍ
A VYTRVALOSTÍ
TVOŘÍME BÁSNĚ NEJVYŠŠÍCH JAKOSTÍ.

Tuto báseň nejlépe charakterizují tři slova: chvalozpěv na Tunga.

Reklama