Reklama
 
Blog | Matěj Novák

Média jsou vrata…ale kam?

Někdy se Vám prostě stane, že si s Vámi začne povídat úplně neznámý člověk. Z mé zkušenosti to bývají starší dámy. Krátí si tak čas třeba ve vlaku, autobuse, na zastávce... Někdy asi nemáte chuť se s někým takovým vybavovat a odpovídáte víceméně ze slušnosti. Jindy Vás překvapí, co se dozvíte.

Jednou jsem se vracel vlakem domů, nevím už odkud a ani to není důležité. V kupé se mnou seděla jen jedna paní, právě taková, co si ráda povídá. Měl jsem svoji zábavu. Četl jsem knihu. Dokonce „svatou“ knihu, Korán.
„Co to čtete?“
Podíval jsem se na obálku knihy, kde bylo velkým písmem napsáno „KORÁN“ a pod tím několik arabských znaků. „Korán.“ Odpověděl jsem slušně, ale tak, aby bylo poznat, že si chci číst dál.
„Vy jste taky ten terorista?“
„Co?“ Dost mě to zaskočilo a urazilo.
„To jako myslíte MUSLIM? To nejsem.“
„No já jsem teď o tom slyšela v televizi, jaký jsou to prevíti.“
„To je ale nemůžete takhle házet do jednoho pytle, některý křesťani jsou mnohem horší.“
„No ale voni jsou to grázlové všichni. A ani si tam u sebe neumí udělat pořádek. A akorát dělají ty útoky.“

Média jsou neuvěřitelně účinný manipulační prostředek. To platí v totalitě, demokracii, republice, monarchii, v Číně, Americe… To, co se napíše v „západním, svobodném a necenzurovaném“ tisku, je obecně pokládáno za pravdu. Pravda to je. Záleží ale na tom, jak se pravda podá.

Naše myšlení vychází z křesťanského pojetí. Proto je možná obtížné pochopit mentalitu arabského světa. Zejména pak pro ty, kteří se o to ani nesnaží. Těm potom stačí, co se dozví „z televize“. Ta bohužel přináší zprávy jen o teroristech s šátkem na hlavě. Kdekdo pak získá jasnou ale mylnou představu o Islámu a muslimech. Muslimové se jeví jako parta fanatických magorů, kteří nemají na práci nic jiného, než zabíjet nevinné cizince, a Islám jako zlé náboženství, které nejen, že terorismus podporuje, ale dokonce k němu vyzývá.

O Islám se zajímám 7 let. Za tu dobu jsem leccos zjistil. Islám vidím trochu jinak než ostatní, třeba než „paní z vlaku“. Nepovažuji Islám za to jediné pravé náboženství, naopak žádné náboženství není podle mě to pravé. Proč se ale dívat na nějakou víru jako na špatnou? Žádné z velkých náboženství není zlé samo o sobě. Zlí jsou jen lidé, kteří ho berou jako záminku pro boj – boj o své zájmy. A takoví lidé jsou všude a nejsou to jen Muslimové. Proč tedy zastánci Islámu vyčnívají z řady? Muslimové jsou silně věřící. Jejich víra je mnohem silnější než například u křesťanství v Evropě. Dalším důvodem je stále rostoucí vliv „neislámského světa“, který zasahuje do islámského. Ten se brání jistou formou nacionalismu; na úrovni ne národní, ale náboženské. Ty nejradikálnější frakce jsou, jako kdekoli jinde, ochotny pozvednout zbraň.

Média, jak se MI zdá, nám nepomáhají přiblížit islámský svět, respektive jeho myšlení. Někdy zastávají opačnou politiku. Proč se v novinách objeví zpráva o přepadení konvoje čečenskými teroristy (Čečeni jsou mimochodem muslimové), ale ne o vypálení čečenské vesnice nedaleko Grozného a o zřízení ruského koncentračního tábora pro Čečeny? Špatný je totiž ten, o kom napíší noviny, že je špatný.

Kolik článků a pořadů, které by se snažily Islám „objasnit“ nebo nedej bože se o něm vyjádřily positivně, jste viděli? Nebylo by to snad dobrou protiváhou „černé kroniky“, kde se o Islámu dočtete teď?

Reklama